Dieta przed i po operacji – co pomoże Ci szybko stanąć na nogi po zabiegu?

Dieta przed i po operacji – co pomoże Ci szybko stanąć na nogi po zabiegu?

Zabiegom z zakresu chirurgii plastycznej mogą poddać się ludzie cieszący się względnie dobrym zdrowiem. Każda operacja, także ta poprawiająca wizerunek, wiąże się z pewnym obciążeniem dla organizmu i okresem rekonwalescencji. Co zjeść przed zabiegiem i jakiej diety trzymać się po operacji, aby szybko wrócić do pełnej sprawności?

O tym, że nasza dieta ma ogromny wpływ na jakość naszego życia oraz zdrowie wiadomo od dawna. Wiedza ta głęboko pochodzi od naszych przodków i wielu przypadkach, sprawdza się. W naszym dzisiejszym świecie musimy jednak unikać tego, czego nasi dziadkowie nie musieli – sztucznej, przetworzonej żywności, konserwantów, barwników i wszystkich tych składników,których nie jesteśmy w stanie zidentyfikować czytając etykietę.

Reklama

Przed operacją – co zjeść?

Choć na kilkanaście dni przed zabiegiem, postaraj się aby Twoja dieta była zbilansowana i zdrowa. Przede wszystkim unikaj żywności przetworzonej, szczególnie przetworzonych węglowodanów. Zrezygnuj z płatków śniadaniowych, pszennego pieczywa (razowe jedz z umiarem). Swoje posiłki przygotowuj samodzielnie od zera, nie kupuj gotowych dań do odgrzania. Twoja dieta powinna opierać się na warzywach, zwłaszcza tych,które zawierają witaminę C. Musimy pamiętać, że witamina C to jedna z witamin młodości, która przyspiesza syntezę kolagenu, dlatego pozytywnie wpływa na gojenie się ran i proces właściwego powstawania blizn. Wprowadź do jadłospisu takie warzywa jak seler, pomidory, nać pietruszki, kapustę, cukinię, brokuły, fasolkę szparagowa, zielony ogórek lub kalafior. Warzywa, oprócz witaminy C, zawierają spore ilości składników odżywczych, przeciwutleniaczy i związków przyspieszających proces regeneracji organizmu. Nie samymi warzywami człowiek żyje i do codziennych posiłków najlepiej dodać chude mięso, które dostarczy odpowiednią ilość białka. Do codziennego jadłospisu dodaj także produkty zawierające kwasy omega-3 takie jak oliwa z oliwek, tłuste ryby oraz orzechy, które ograniczają rozwój stanów zapalnych w organizmie. Ponadto, pij dużo czystej wody – około 8 szklane dziennie. Dobrze nawodniony organizm lepiej i szybciej zregeneruje się po operacji.

Dieta po zabiegu

W pierwszej dobie po zabiegu operacyjnym, pacjent powinien zjeść lekkostrawny posiłek, najlepiej w formie płynnej np. zupy. Potem, jeśli nie ma żadnych indywidualnych przeciwwskazań, pacjent może zacząć jeść normalne posiłki. Im dłużej będziesz trzymać się diety warzywnej, bogatej w antyoksydanty i witaminy, tym szybciej wrócisz do pełnego cieszenia się życiem oraz efektami zabiegu. Po operacji nada należy zjadać warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Warto wprowadzić nieco więcej białka, ponieważ to ono potrzebne jest do budowania nowych komórek, dzięki czemu rany goją się szybciej. W tym czasie organizm jest nieco osłabiony, dlatego dieta powinna być nieco bardziej kaloryczna – tu ilość kalorii może być zmieniona względem produktów zawierających także więcej białka, a także wprowadzenie do diety większej ilości tłustych ryb, orzechów, awokado oraz zdrowych naturalnych olejów np. oleju kokosowego. W dalszym ciągu warto unikać zbyt dużej ilości węglowodanów i trzymać się tych produktów, które zawierają przeciwutleniacze, witaminy A i C, zdrowe białko oraz kwasy omega-3 – czyli wszystkie składniki wpływające na regenerację organizmu. W dobrym jedzeniu znajduje się wszystko, dzięki czemu żyjemy, jesteśmy zdrowi i pełni energii.

Szczególnie przed i po operacji warto włożyć trochę wysiłku w jakość diety, bo dzięki temu szybciej wrócimy do codziennego cieszenia się życiem. Być może operacja będzie początkiem zmian dotyczących nawyków żywieniowych i jeśli zobaczysz pierwsze efekty dobrego odżywiania się – postanowisz zostać przy nim już na zawsze.

źródło:

https://www.zwivel.com/blog/pre-and-post-surgery-diet/

Powiązane wpisy