Późne warzywa, czyli co warto jeść jesienią.

Lato się skończyło. Kalendarzowe ma swój koniec dziś, jednak realnie – dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Wielu z nas z niechęcią myśli o nadchodzącej jesieni i zimie. Każda pora roku ma jednak swoje uroki i jesień z pewnością jest jedną z tych pór, które warto polubić. Dlaczego? Ze względu na kolory oraz bogactwo smaków.

Co warto jeść jesienią?

Jesień to wciąż czas, kiedy możemy zajadać się świeżymi warzywami i owocami. Wiele z nich dojrzewa właśnie w tym czasie a ich smak jest najlepszy a wartości odżywcze największe. Dojrzewające w naturalny sposób warzywa i owoce są najzdrowsze, ponieważ ich wzrost nie jest stymulowany środkami chemicznymi.

Reklama

Buraki

To niedocenione, ale wszechobecne w Polsce warzywo można podawać na wiele sposobów. Ma piękny kolor i bogaty smak. Buraki możemy przygotować zarówno na słono jak i na słodko. Klasyczny barszcz lub ćwikła (starte buraki z chrzanem) to tradycyjne dania, które lubi wiele z nas. Kreatywni pieką ciasta z dodatkiem buraków, barwią burakami tymbaliki lub przygotowują wegetariańskie dania. Buraki bogate są w wiele witamin i składników odżywczych i jest szczególnie polecany przy anemii, bo są bogatym źródłem żelaza. Doskonały dla osób cierpiących z powodu nadciśnienia. Wzmacniają odporność, są źródłem witaminy C, kwasu foliowego, tiaminy, witaminy B6, oraz witamin dobrych na skórę czyli A, E i K. warto polubić buraki – zwłaszcza jesienią.

Dynia

Z roku na rok coraz popularniejsza. Ze względu na dość delikatny smak dyni można ją przyrządzić na wiele sposobów. Z dyni wykorzystuje się miąższ oraz pestki. Z miąższu można przyrządzić doskonałe zupy, przetwory marynowane, dżemy lub ciasto. Pestki dyni to świetny dodatek do sałatek i pieczywa. Dynia nie jest kaloryczna więc jest dobra dla osób trzymających linię. Jest bogatym źródłem cynku, witaminy C, tiaminy, kwasu foliowego, miedzi, magnezu i potasu. To doskonałe warzywo usprawniające układ krążenia.

Kalafior

jesienTradycyjny z bułką tartą lub zupę kalafiorową zna chyba każdy z nas. Kalafior można jednak przygotować na wiele sposobów a mistrzami w wydobywaniu smaku z kalafiora są wegetarianie, którzy tworzą z nich pyszne kotlety, pasztety i zapiekanki. Kalafior bogaty jest w szereg witamin: m.in. K, c, witaminy z grupy B. Jest także źródłem składników odżywczych:sodu, potasu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu i fluoru. To jedno z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym warzyw. Porządny talerz zupy kalafiorowej to codzienne zapotrzebowanie na porcję warzyw.

Czosnek

Aromatyczny i nadający potrawom charakteru. Warto go jeść, szczególnie jesienią bo wzmacnia odporność i jest naturalnym antybiotykiem a także bogatym źródłem witamin. Zwolennicy czosnku z chęcią dodają go niemal do każdego dania a nawet z chęcią zjadają typowo czosnkowe potrawy jak np. aromatyczna zupa krem. W polskiej kuchni czosnek jest wszechobecny, ale szczególnie powinien gościć na naszych stołach właśnie jesienią.

Ziemniaki

Ziemniaki do dość kaloryczne warzywo, szczególnie jedzone w nadmiarze może powodować utratę linii. Nie warto jednak całkowicie z nich rezygnować. Czasem za przyrost wagi bardziej odpowiedzialne są sosy, które uwielbiamy jeść z ziemniakami niż sam ziemniak. Jest to warzywo, które najlepsze jest właśnie jesienią. Posiada sporo witaminy C, błonnika usprawniającego pracę przewodu pokarmowego oraz witamin z grupy B i witaminę PP. Z ziemniaków można wyczarować pyszne dania, mogą być także doskonałym dodatkiem do sałatek i zup.

Oprócz wyżej wymienionych,jesienią warto jeść także brokuły, szpinak, cykorię i marchew. Odpowiednia porcja warzyw codziennie skutecznie przygotuje nas na nadchodzące większe chłody. To ostatni moment na jedzenie sezonowych warzyw. Te jesienne mają nie tylko wiele walorów smakowych. Są przede wszystkim bardzo zdrowe.

Powiązane wpisy