Szaro-bura papka z kaszki – z tym zwykle kojarzy się dieta pooperacyjna. A wcale nie musi tak być. Na szczęście mamy dostęp do ogromnej ilości produktów. Najważniejsze, aby jeść regularnie i do przygotowania posiłków używać produktów lekkostrawnych.
Co warto włączyć do diety po operacji przeprowadzonej w znieczuleniu ogólnym?
Operacje chirurgiczne związane z przewodem pokarmowym to zupełnie inny temat. Gdy do niej dochodzi trzeba bezwzględnie przestrzegać zaleceń lekarza i przez wskazany czas jeść wyłącznie zalecone przez niego produkty. Operacje plastyczne lub inne operacje chirurgiczne wykonywane w znieczuleniu ogólnym także wymagają stosowania diety na kilka dni przed i po zabiegu. Co możemy jeść, a czego zdecydowanie powinniśmy unikać?
Częstotliwość spożywania posiłków
Bardzo ważnym parametrem takiej diety jest regularność posiłków i małe porcje. Przejadanie się jednym posiłkiem w ciągu dnia jest niewskazane. Mniejsze porcje będą sprzyjać wchłanianiu składników odżywczych i powinny wpłynąć pozytywnie na nas podczas rekonwalescencji. Jest jeszcze jeden powód dla którego warto tak się odżywiać: po operacji często towarzyszy brak apetytu, czasem nudności. Łatwiej przyswoić wtedy małe porcje.
Obróbka termiczna
Po operacji twój organizm lepiej przyswoi produkty poddane obróbce termicznej. Zrezygnuj jednak ze smażonych i pieczonych potraw na rzecz gotowanych w wodzie lub na parze. Produkty nie stracą wtedy wartości odżywczych, a brak dodatkowych tłuszczów nie obciąży układu pokarmowego.
Pierwsze dwa dni po operacji
Znieczulenie ogólne czasem wywołuje nudności a nawet wymioty. Apetyt zatem rzadko dopisuje. Czasem istnieje konieczność zastosowania diety „kleikowej”, czyli półpłynnych kleików np. z kaszy jęczmiennej lub kaszy manny.
Taka dieta uboga jest w składniki odżywcze oraz energetyczne, dlatego lepiej, żeby nie trwała zbyt długo. Dieta kleikowa nie musi trwać dwóch dni – wiele zależy od samopoczucia pacjenta i jeśli czuje on się względnie dobrze – już następnego dnia powinien sięgnąć po lekkostrawną, ale bardziej pożywną dietę.
Co włączyć do diety?
Pamiętając o spożywaniu 5 posiłków dziennie, można sukcesywnie włączać do diety kolejne produkty. Ważne, aby były to produkty wartościowe i lekkie, o niskim indeksie glikemicznym. Co można zatem jeść?
- pieczywo białe
- jajka na miękko
- wyłącznie chude wędliny
- młode warzywa
- owoce bez skórki
- chude mięso (najlepiej drób lub cielęcina)
- oleje dobrej jakości (olej z oliwek lub nierafinowany olej rzepakowy, olej lniany, olej z czarnuszki)
- chude ryby
Do picia
- woda (co najmniej 1,5 litra dziennie)
- gorzka herbata
- gorzka kawa zbożowa
Przyprawy
- sól w niewielkich ilościach
- przyprawy ułatwiające trawienie: majeranek, tymianek, rozmaryn
Słodkie desery
Oczywiście, przez jakiś czas należy zrezygnować z dużej ilości cukrów prostych, jednak w ramach podwieczorku można zjeść trochę kisielu owocowego, dżemu lub miodu.
Dobrze w czasie rekonwalescencji jeść zupy, szczególnie warzywne. Jedna porcja zupy jarzynowej (nawet z mrożonki) dostarczy organizmowi sporo składników odżywczych witamin. Zupy warzywne spełniają wszelkie warunki dobrej diety pooperacyjnej – ugotowane warzywa i lekkie mięso jako wywar.
Których produktów unikać po operacji?
Na pewno nie wszystko co lubimy na co dzień nadaje się do jedzenia przez pierwsze dni po operacji. Warto tutaj z diety pooperacyjnej wykluczyć:
- ostre przyprawy – duże ilości pieprzu, chilli, musztardy i chrzanu
- grzyby – nawet pieczarki
- kapustę
- sery żółte i pleśniowe
- cebulę
- ogórki kiszone i konserwowe
- słodycze – w tym czekolady, ciastka z kremem, batoniki
- gazowane napoje
- smalec
- tłuste mięso (szczególnie wieprzowinę)
Z produktów spożywczych przyjaznych organizmowi po operacji można wyczarować naprawdę smaczne dania. Przygotowując posiłek pamiętaj też o stronie estetycznej. Smaczny, zdrowy posiłek, który jednocześnie na taki wygląda, nastawi cię pozytywnie do życia. W końcu nie bez powodu mówi się, że jemy oczami. A myśląc pozytywnie tak trochę „leczymy” się sami.