Zimą trudno nam znaleźć w sobie motywację do zjadania dużej ilości warzyw. Trudno wtedy o świeże warzywa i owoce, które nie kuszą kolorami i zapachem tak samo jak latem. Kiedy zaczyna robić się ciepło, automatycznie zmieniają się także nasze upodobania. Jesteś bardziej skłonni do jedzenia pysznych i świeżych owoców i warzyw. To właśnie dobry moment, aby spróbować zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Co jeść latem i dlaczego?
Lato to moment, w którym mamy okazję zjadać świeże i warzywa i owoce nie pochodzące ze szklarni. Dojrzewające na słońcu, mają zdecydowanie więcej witamin i zwyczajnie lepiej smakują. Obecnie, mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców przez cały rok – importowanych lub szklarniowych, jednak zdecydowanie nie smakują i nie wyglądają one tak samo jak latem. Warto wprowadzić do codziennych posiłków jak najwięcej sezonowych warzyw: pomidorów, pietruszki, szczypiorku, koperku, młodej marchwi i selera, ogórków gruntowych, świeżego szpinaku (który zdecydowanie lepiej smakuje surowy) i kalarepy. Nie zapominaj także o brokułach, kalafiorze lub cukinii, z których można przygotować pyszny i sycący obiad. Warzywa te w tym czasie cudnie smakują, dlatego warto spożywać je na surowo. Gotowanie i smażenie pozbawiają warzyw części witamin i składników odżywczych. Lato to czas także na owoce, które przez większość część roku możemy kupić jedynie w formie mrożonej. Przede wszystkim – porzeczki, które zawierają mnóstwo witaminy C, ponadto: maliny, jagody, arbuz, truskawki, aronia i borówka amerykańska. Staraj się nie dosładzać owoców – zwykle same w sobie są odpowiednio słodkie. Jeśli masz dość spożywania ich w całości, możesz przyrządzać pyszne koktajle z dodatkiem maślanki lub kefiru. Doskonałą alternatywą mogą być również tzw. zielone koktajle warzywno owocowe. Wystarczy zmiksować garść szpinaku, banana, truskawki i wodę mineralną – dostarczysz sobie w ten sposób mnóstwa składników odżywczych i będziesz zaskoczony, jak dobry w smaku jest taki koktajl. Nie zapominaj także o tłuszczach, które jednak są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zamiast smalcu lub oleju do smażenia, użyj dobrej jakości olejów roślinnych podczas przygotowywania sałatki. Pamiętaj, że niektóre witaminy potrzebują tłuszczów, aby odpowiednio się wchłonąć.
Czego nie jeść latem?
Warto w czasie ciepłych miesięcy zrezygnować z wszystkich ciężkich i tłustych potraw, które zjadamy zimą. Wakacje to także czas podróży i nierzadko – śmieciowego jedzenia. Oczywiście, zjedzenie kebaba na mieście, raz na dłuższy czas nie spowoduje nagłego przyrostu masy ciała, jednak jedzenie tego rodzaju nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych, a jedynie „zapycha” na chwilę. Latem warto zrezygnować także z ciężkich zup (np. żurku) na rzecz lekkich i zdrowych chłodników lub zup na bazie warzyw np. botwinki lub zwyczajnej jarzynowej, przygotowanej ze świeżych warzyw.
Nawadnianie!
Latem szczególnie nasz organizm potrzebuje większych ilości wody. Pamiętaj, że słodkie, gazowane napoje i gotowe soki zawierają ogromne ilości cukru. Przede wszystkim, staraj się pić dużo zwykłej, czystej wody. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, spróbuj go urozmaicić wrzucając do szklanki lub dzbanka cytrynę, pomarańczę, maliny lub truskawkę. Jeśli masz ochotę na soki – pij tylko te świeżo wyciskane bez dodatku cukru. Im bardziej ograniczysz słodkie napoje latem, tym mniej będzie Ci ich brakowało, kiedy przyjdzie jesień. Latem mamy więcej okazji do picia alkoholu. Niestety, to puste kalorie, które mogą spowodować nabycie dodatkowych kilogramów. Ponadto, alkohol odwadnia, dlatego podczas spożywania wina lub piwa, nie zapominaj o piciu wody w międzyczasie. Zniwelujesz w tej sposób skutki odwodnienia i unikniesz… kaca.