Przez większą część roku, zmuszeni jesteśmy do jedzenia mrożonek lub warzyw i owoców pochodzących ze szklarni. W tym czasie często marzymy o świeżych czereśniach, ogórkach gruntowych lub młodych marchewkach. W tym roku, ciepłe miesiące zaczęły się wyjątkowo wcześnie. Sezonowe owoce i warzywa dominują na bazarach i działach warzywnych w sklepach. Dlaczego warto jeść je właśnie w letnim okresie? I nad którymi z nich warto pochylić się w sposób szczególny?
Dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce?
Im krótsza droga z krzaczka lub drzewa, na domowy stół – tym lepiej. Warzywa i owoce sprowadzane do nas z krajów o przychylniejszym klimacie muszą przebyć daleką drogę zanim trafią do ust. Aby po drodze się nie zepsuły i jeszcze chwilę poleżały na sklepowych półkach – muszą być spryskane odpowiednimi chemicznymi konserwantami. Ponadto, warzywa przeznaczone na eksport często trzeba zrywać zanim staną się dojrzałe. Dojrzewają zatem w transporcie, nierzadko wspomagane chemią. Sezonowe owoce i warzywa zakupione na lokalnych bazarach najczęściej pochodzą od okolicznych rolników. Aby w sezonie letnim wyprodukować odpowiednią ilość owoców wystarczy naturalny nawóz oraz dobra pogoda.
Sezonowe warzywa i owoce dostępne w Polsce zawierają ogromną ilość witamin i minerałów, które nie są niszczone w procesie przewożenia lub mrożenia. Ponadto, nie każde owoce nadają się do tego aby je zamrozić. Tak pyszne owoce jak porzeczki, borówki, czereśnie, wiśnie czy jagody najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka, okraszone ulubionym słodkim dodatkiem. Nie inaczej sprawa wygląda z warzywami. Czerwiec i lipiec to doskonały moment na zjadanie warzyw zielonych takich jak fasolka szparagowa, szczaw, kalarepa, sałata, botwina lub szczypiorek. Część z nich doskonale smakuje na surowo, inna część do świetna baza do zup i chłodników, które najlepiej smakują właśnie latem.
Lato to świetny moment, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe
Wiele z nas, całkiem mimowolnie odżywia się dużo lepiej latem niż zimą Nawet jeśli nie zastanawiamy się nad zdrowiem i sylwetką robiąc zakupy, latem łatwiej przychodzi nam kupowanie warzyw i owoców, bo to czas w którym wyglądają i pachną najlepiej. Zadziwiające, że natychmiast po zakończeniu sezonu, wracamy do starych nawyków. Nie ma niczego dziwnego w tym, ze wraz z porami roku nasza dieta się zmienia. Zimą nasz organizm potrzebuje więcej kalorycznych potraw i z większą ochotą sięgamy po mięso i tłuszcze zwierzęce – a co za tym idzie, często zapominamy od dodatku warzyw.
Jeśli chcesz trwale zmienić swoje nawyki żywieniowe, wprowadzić do diety więcej warzyw – lato to doskonały moment, aby zacząć wprowadzać drobne modyfikacje. Jeśli rozsmakujesz się w sezonowych smakach lata i będziesz pamiętać o profitach płynących ze zdrowej diety, łatwiej będzie Ci kontynuować swoje postanowienie nawet wówczas, gdy obfitość warzyw i owoców na bazarach nie będzie już tak duża. Mrożone warzywa i owoce, o których często zapominamy nawet zimą, to świetny odpowiednik tych sezonowych i co najważniejsze – to odpowiednik zachowujący większość składników odżywczych. Niestety, walory smakowe nie są takie same, ale nie jest to aż tak znacząca różnica, aby z lokalnych sezonowych warzyw i owoców nie korzystać także zimą.
Zamiast opierać swoją dietę na fast foodach i półproduktach, wybierz się na bazar i daj się zachwycić zapachom i kolorom sezonowych warzyw i owoców. Zobaczysz, że można zjeść dużo więcej i smaczniej, jednocześnie robiąc swojemu organizmowi ogromną przysługę.