Śmieciowe jedzenie – dlaczego powinnaś go unikać?

Śmieciowe jedzenie, to określenie pochodzące z języka angielskiego „junk food”. Tego typu żywność cechuje się ogromnym stopniem przetworzenia. Cena śmieciowych produktów najczęściej jest niewysoka, a ich jakość pod względem dietetycznym bardzo słaba. Junk food to mieszanka soli, cukru, tłuszczów, barwników, glutaminianu sodu oraz konserwantów. Powszechny dostęp do żywności wysoko przetworzonej, jej niska cena i właściwości uzależniające prowadzą ogromną część społeczeństwa do chorób, które dziś określamy mianem cywilizacyjnych. Zobacz, czego unikać w codziennej diecie i dlaczego lepiej przygotować posiłek samodzielnie.

Czym jest śmieciowe jedzenie?

Większości z nas, określenie”śmieciowe jedzenie”  kojarzy się głównie z amerykańskimi fast foodami. I słusznie, jednak śmieciowe jedzenie to coś więcej niż tylko restauracyjne, szybkie dania, które większość z nas zjada od czasu do czasu. Jedzenie bardzo niskiej jakości wiąże się ze stopniem przetworzenia. A tu mamy pokaźną grupę codziennych produktów spożywczych, które śmiało można określić mianem „junk” Kolejnym rodzajem „zakazanych”produktów, z pewnością są przekąski takie jak chipsy, batoniki, kolorowe i gazowane napoje a także produkty „instant” jak zupki w proszku czy mrożone dania gotowe. O tym wszystkim pewnie wiedziałaś. A czy wiesz, że śmieciowe jedzenie to także wszelkiego rodzaju przesładzane produkty mleczne (serki, jogurty)? Produkty zbożowe o wysokiej zawartości cukru także zaliczają się do junk food. Trzeba uważać na jakość kupowanych wędlin, kiełbas i innych wyrobów garmażeryjnych. W parówkach najczęściej oprócz mięsa oddzielanego mechanicznie, które zawiera przysłowiowe „skórki i pazurki” znajduje się także mnóstwo soli, zagęstników i ulepszaczy.

Uzależniające jak… heroina?

Blisko 10 lat temu, badacze z The Scripps Research Institute przeprowadzili eksperyment z którego wynikało, że spożywanie wysokokalorycznego i obfitującego w tłuszcz jedzenia prowadzi do podobnych mechanizmów neurologicznych jak w przypadku zażywania uzależniających narkotyków takich jak heroina. Eksperyment został przeprowadzony na szczurach, które przez określony czas karmiono wyłącznie śmieciowym jedzeniem. Po czasie, szczurów nie powstrzymywało nawet rażenie prądem. Kiedy fast food został im odebrany, a na ich miejsce wprowadzono zdrowy, dietetyczny pokarm, szczury głodziły się przez dwa tygodnie, dopóki nie umożliwiono im dostępu do produktów od których się uzależniły.

Choroby cywilizacyjne spowodowane śmieciowym jedzeniem

Szereg najpopularniejszych chorób, na które cierpi ogromna część społeczeństwo wiąże się ze spożywaniem śmieciowego jedzenia. Pierwszą z nich, prowadzącą do innych chorób jest otyłość. Nadmiar kilogramów to nie tylko problem estetyczny – to przede wszystkim obciążenie dla serca, nerek, wątroby, trzustki, ale także kości i stawów. Otyłość prowadzi m.in. do choroby wieńcowej, cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Nadmiar kilogramów znacznie obniża jakość życia i jest przyczyną także problemów natury psychologicznej.

Żywność wysoko przetworzona, oczyszczona i rafinowana, z ogromną ilością soli, cukru, glutaminianu sodu przyczynia się także do powstawania takich chorób jak nowotwory, osteoporoza (brak wapnia w posiłkach), choroby serca, nerek oraz wątroby. Dostęp do taniego jedzenia ostatecznie odbija się na naszym zdrowiu. Producenci żywności wciąż próbują maksymalnie obniżyć koszty produkcji, co znacznie odbija się jakości. Tylko regulacje prawne w pewnym stopniu mogą powstrzymać przed masową produkcją jedzenia najgorszej jakości.

Czy można uniknąć jedzenia śmieciowego jedzenia?

Najważniejsze, to świadomość zagrożenia jakie niesie za sobą śmieciowa dieta. Codzienne przygotowywanie posiłków z produktów dobrej jakości kosztuje zarówno czas jak i pieniądze. Na początek zrezygnuj z przekąsek oraz fast foodów. Uważnie czytaj etykiety i postaraj się o wiarygodne źródło kupowanych produktów mięsnych, warzyw i nabiału. Jeśli zaczniesz uważnie przyglądać się temu co wrzucasz do koszyka – wkrótce wyeliminujesz znaczną część słabej jakości produktów ze swojej diety.