Niebezpieczna dieta a zdrowie – podpowiadamy!

Co roku wielu z nas obiecuje sobie, że kolejny rok przyniesie motywację do regularnych ćwiczeń. Chęć osiągnięcia wymarzonej sylwetki  nierzadko popycha ludzi ku radykalnym metodom odchudzania. Często jednak  jesteśmy niecierpliwi, a przy tym wystarczająco szybko tracimy zapał, by poddać się, gdy proces trwa zbyt długo. Stąd właśnie rosnąca popularność diet, gwarantujących oszałamiające rezultaty już po kilku tygodniach. W takiej właśnie sytuacji możemy zacząć się zastanawiać: dieta a zdrowie – ile możemy zyskać, a ile będziemy mieli szansę stracić? I nie mowa tu oczywiście o utracie zbędnych kilogramów.

Dieta a zdrowie, czyli ryzykowne trendy

Każdy z nas w swoim życiu natknął się na obietnice osiągnięcia wymarzonej figury z minimalnym wkładem. Są diety niebezpieczne na pierwszy rzut oka, tak jak kuracja wymagająca połknięcia tasiemca. Na nią wciąż nabiera się wiele zdesperowanych osób. Często jednak głównym składnikiem takiego planu jest produkt ogólnie uznawany za zdrowy, a niewielu postanawia poszukać informacji na temat tego, czy jego większe ilości nie zaczynają stanowić zagrożenia dla zdrowia.

Tak jest na przykład w przypadku diety grejpfrutowej – sam owoc, jedzony z umiarem nie stanowi problemu, lecz spożywany kilka razy dziennie może prowadzić długo terminowo do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka piersi nawet do 30%. W mniej ekstremalnych przypadkach uważa się, że osłabia działanie przyjmowanych leków. Jedzenie czegokolwiek w dużych ilościach, przy ograniczaniu innych produktów, będzie niosło ze sobą skutki uboczne, o czym trzeba zawsze pamiętać.

Na co szczególnie uważać?

Dieta a zdrowie – w którym momencie podejmujemy taką decyzję? Zdecydowanie powinniśmy być czujni, kiedy zauważamy, że zaplanowany jadłospis ogranicza się do jednego dania lub kilku produktów. Zupy, jajka, warzywa – bez wątpienia, spożywanie jedynie konkretnych niskokalorycznych posiłków, przeplatających się ze sobą sprawi, że stracimy na wadze, lecz tym samym osłabimy swój organizm. Ważne są zdrowe zasady diety, które pozwalają nam pozbyć się zbędnych kilogramów, dostarczając nam przy tym potrzebnych wartości odżywczych. Podobnie jest w przypadku, gdy zakłada ona głodzenie się – powinniśmy się odchudzać tak, by dostarczać do organizmu mniej kalorii, jedząc tyle samo (lub nawet więcej!). Nie należy także wierzyć w obietnice błyskawicznej przemiany. Zmiana nawyków żywieniowych jest trudna, ale stosowana konsekwentnie z pewnością przyniesie korzyści w postaci szczuplejszej sylwetki.