5 produktów spożywczych, które warto wprowadzić do codziennej diety

Ludzie lubią popadać w kulinarną rutynę. Za taka postawą stoi codzienny brak czasu oraz wygoda. Ci z nas, którzy nie przepadają za gotowaniem, chętnie zamykają swoją codzienną dietę w kilku lub kilkunastu produktach, które przyrządzamy w kółko. Tak naprawdę niewiele trzeba, aby wprowadzić do diety inne, bardzo zdrowe produkty, których przygotowanie nie będzie wymagało 5 godzin i szkolenia kulinarnego. W prostocie siła, więc o prostych produktach warto sobie przypomnieć. Co warto wprowadzić do codziennej diety?

Podstawą zdrowej diety jest różnorodność. Nasz organizm potrzebuje wszystkich składników aby móc właściwie funkcjonować. Nie można na dłuższą metę zrezygnować z tłuszczów, węglowodanów czy białka tak samo jak nie powinniśmy rezygnować z produktów,które zawierają określone witaminy czy składniki odżywcze. Oto kilka produktów, które warto na stałe wprowadzić do diety ponieważ zawierają gamę składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu:

Świeże zioła

Nie tylko świetnie wyglądają na kuchennym parapecie, ale także doskonale wzbogacą smak każdej potrawy. Jeśli lubisz swoje przyzwyczajenia żywieniowe, świeże zioła wprowadzą do Twoich codziennych dań więcej smaku i wartości odżywczych. Niestety, obecnie rzadko mamy w zwyczaju picie naparów z ziół, dlatego warto wprowadzić je do kuchni w formie przypraw. Zioła, to całe spektrum witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Na parapecie warto trzymać bazylię, tymianek, lubczyk, majeranek i bazylię. Dodanie ziół do przygotowywanej potrawy nie kosztuje zbyt wiele wysiłku, a korzyści dla organizmu mogą być znaczne.

Siemię lniane

Niby tak niewiele, a tak wiele. Zmielone siemię lniane zaparzone z wodą ma dla organizmu zbawienne skutki. Nie każdy jednak polubi niezbyt przyjemną konsystencję tego napoju, dlatego warto stosować siemię także w innej formie. Do każdego posiłku, dodawaj trochę ziarenek siemienia: może być to jogurt, ciasto czy duszone mięso. Ziarenka siemienia nie mają wyrazistego smaku, dlatego z pewnością te kilka ziarenek nie wpłynie na smak potrawy. Siemię lniane doskonale działa na układ pokarmowy, chroni przed nowotworami i zawiera szereg witamin m.in. takich jak tiamina, ryboflawina, witamina E oraz K.

Orzechy

Nasza tradycyjna kuchnia bardzo rzadko uwzględnia dodawanie orzechów. Przez to dość często o nich zapominamy. Orzechy mają sporo kalorii, ale warto spożywać ich chociaż kilka sztuk dziennie. Właściwie wszystkie rodzaje orzechów, bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przez co dobrze wpływają na serce a przede wszystkim na mózg. Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie orzechów w codziennych daniach, po prostu zjedz kilka sztuk w ramach zdrowej przekąski.

Zielone warzywa

Po prostu. Wszystkie, które zobaczysz na bazarze lub przyjdą Ci do głowy. Brokuły, zielona fasolka szparagowa, szpinak, sałaty, kapusta, szczaw, koperek i szczypiorek. Zielone warzywa, oprócz wielu witamin właściwych każdemu rodzajowi, zawierają przede wszystkim chlorofil, który doskonale wspomaga proces oczyszczania organizmu. Zielone warzywa zdecydowanie powinny znaleźć się w każdej diecie z korzyścią dla zdrowia i sylwetki.

Kasze

Szczególnie kasza jaglana oraz gryczana. W kuchni polskiej kasze były podstawą diety. Dziś przypominamy sobie o nich znowu. Kasze można jeść na wiele sposobów: na słodko i jak dodatek do obiadu, w formie placuszków lub z dodatkiem warzyw. Kasze są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo błonnika, witamin i minerałów. Doskonały zamiennik ziemniaków. Bardzo sycący i dający energię. W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów z zastosowaniem kaszy. Polecamy poszukiwania swoich smaków.